Panchatantra

panchatantraAlle som blir med på markeringen av Morsmålsdagen får tilbud om å motta bokpakker på flere språk. I disse bokpakkene finner vi blant annet eventyrsamlingen Panchatantra. Men hva er egentlig det?

Panchatantra er en av de eldste og mest berømte eventyrsamlingene fra India, de ble opprinnelig skrevet på Indias gamle språk sanskrit. Panchatantra er et sammensatt ord, pancha betyr fem og tantra betyr prinsipper, altså fem prinsipper. Disse prinsippene kalles strategies på engelsk:
First strategy: The gaining of friends.
Second strategy: Discording among friends.
Third strategy: Of crowls and owls.
Fourth strategy: Loss og gains.
Fifth strategy: Imprudence.

Panchatantra er en samling av indiske dyrefabler fra gamle dager der hovedpersonene i fortellingene er dyr som oppfører seg som mennesker. Hver fortelling har et lærerikt og oppmuntrende budskap som skal gi deg innsikt og nyte livet på en klok måte og unngå pinlige situasjoner. På mange måter ligner historiene i Panchatantra de kanskje mer kjente Æsops fabler.

Det sies at historiene ble skrevet av Vishnu Sharma etter oppdrag fra kongen i Nord-India. Kongen hadde tre sønner og han var bekymret over deres manglende kunnskap og visdom. Han ba derfor Vishnu Sharma om å undervise dem. Prinsene mente at all undervisning og læring var kjedelig.. For å oppmuntre dem bestemte Vishnu Sharma seg for at undervisningen skulle foregå i form av korte historier og fortellinger med dyr som hovedpersoner.

Noen mener også at dette var de historiene Shiva, en av de høyeste guddommene i hinduismen, fortalte sin hustru Parvati.

1 tanke på “Panchatantra

  1. Tilbaketråkk: Hva kan vi tilby? |

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s